Paříž – město labužníků

Paříž – město labužníků

V absolutně dominantním postavení, které Paříž v rámci Francie hraje, nepředstavuje oblast gastronomie samozřejmě žádnou výjimku. Obyvatelé hlavního města mají v průměru dobré výdělky a jsou ochotni – stejně jako všichni Francouzi – vydat za jídlo relativně hodně peněz. A turisté na dovolené jsou jak známo také nakloněni utrácení více než doma. Proto se Paříž může pochlubit nejen řadou renomovaných tříhvězdičkových podniků, které jsou zčásti obestřeny legendární pověstí, ale také nesčetnými malými restauracemi v nichž se nabízí prvotřídní kuchyně. Paříž je poutním místem gurmánů a na tom nemůže nic změnit ani vlna rychlého stravování.

restaurant-985650_960_720

Výjimečné speciality a extravagance spjaté s jejich podáváním dnes obvykle chybějí, ale přesto může být návštěva restaurace v Paříži zážitkem. K tomu je však třeba znát několik pravidel:

  • V restauracích se předpokládá, že hosté si chtějí objednat menu. Kdo si chce dát pouze salát, měl by zajít do pivnice (brasserie).
  • Kdo chce dostat místo bez předchozí rezervace – ta je bezpodmínečně nutná v exkluzivních restauracích a doporučuje se i v ostatních restauracích – měl by přijít před 20. hodinou. Francouzi chodí do restaurace až kolem 21. hodiny, především v pracovní dny, protože ve Francii se pracuje poměrně až dlouho do večera.
  • I když je restaurace ještě prázdná, měl by host vyčkat u vchodu, dokud ho vrchní nedoprovodí ke stolu.
  • Po jídle si host nechá nejprve přesně vrátit peníze nazpět. Teprve když z podniku odchází, zanechá na stole spropitné. Uváděná cenová rozpětí platí pro menu včetně půl lahve vína.

bar-604630_960_720

Kam se jít v Paříži najíst a napít?